Choose Your Language

PIGS LOGOP.I.G.S. / Σωτηρία

 

 

Το Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ ετοιμάζει τη νέα του διεθνή παραγωγή «P.I.G.S. / Sotiria» σε Σύλληψη – Σκηνοθεσία Mαρίλλης Mαστραντώνη.

 

Το ακρωνύμιο «Ρ.Ι.G.S. (ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ)» (Portugal – Ireland - Greece – Spain), που χρησιμοποιείται στις μέρες μας από κύκλους Δυτικών αναλυτών, επενδυτών και σχολιαστών, ως συνοπτικός τρόπος αναφοράς στις οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωπαϊκής περιφέρειας, συνιστά μια σύγχρονη εκδοχή του ιστορικού κοινωνιολογικού φαινομένου της επίκλησης αρνητικών εθνικών στερεοτύπων σε κρίσιμες περιόδους, και μάλιστα της πιο επικίνδυνης μορφής του: της αμφισβήτησης της ανθρώπινης φύσης συνανθρώπων μας μέσα από τη λεκτική βία της «απο-ανθρωποποίησης».

Με πρόσχημα τον όρο, θα επιχειρήσουμε να διατυπώσουμε με χιούμορ και παιχνιδιάρικη διάθεση εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ωριμότητα του ευρωπαϊκού πολιτικού μας πολιτισμού, να διερευνήσουμε την τρέχουσα οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, να αμφισβητήσουμε στερεότυπα του παρελθόντος και να αναρωτηθούμε για το μελλοντικό όραμα της Ευρώπης.

Tο τελικό πολυθέαμα «Sotiria», θα επιχειρήσει να εξετάσει τις έννοιες της Ιστορίας, της Ταυτότητας, τη Φύση της Βίας, τις Δομές της Εξουσίας. Από τους προφανείς συνειρμούς τoυ τίτλου ως τις υπονοούμενες μεταφορές, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα προσεγγίσουν τα θέματα με τρόπο που θέτει άμεσα την καλλιτεχνική διαδικασία σε κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο.

Oργανισμοί και καλλιτέχνες των σύγχρονων Performing Arts, καθώς και θεωρητικοί, ακτιβιστές, διανοούμενοι και απλοί πολίτες από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης, θα προσκληθούν να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία.

 

To Project θα αναπτυχθεί μέσα από έρευνα και διαμονή (residency) σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Δανία και Ελλάδα, σε συνεργασία με ντόπιους φορείς και καλλιτέχνες, και θα κορυφωθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2013, με το πολυθέαμα «SOTIRIA», το οποίο θα περιλαμβάνει performances, αστικές παρεμβάσεις, εγκαταστάσεις (installations) και το καταληκτικό διεθνές δημόσιο Συνέδριο / Forum με τίτλο «Occupy Fantasy!».

 

Ακολουθήστε μας:

http://www.facebook.com/PigsSotiria?ref=hl

http://www.facebook.com/#!/entropia.entropia.5

http://entropiatheatre.wordpress.com/about/

Twitter: @EntropiaTheatre

 

Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος

 

ECF Logo fc

 

 

 

CUTProject

Το ερευνητικό και νεωτερικό «CUT Project» σε σύλληψη - σκηνοθεσία Μαρίλλης Μαστραντώνη είναι μία διεθνή παραγωγή, με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του τέλους του ψυχρού πολέμου, με τις τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο (μακρόκοσμος), όσο και στο πεδίο της καθημερινής ζωής και της προσωπικής ιστορίας των ανθρώπων (μικρόκοσμος).

 

Μέσα από την έρευνα ποικίλου εξω-θεατρικού υλικού (έγγραφα, συνεντεύξεις, μαρτυρίες, προσωπικές αφηγήσεις) και αυτοσχεδιασμών εμπνευσμένων από φωτογραφίες, εικόνες, ρεπορτάζ και κείμενα, θα αποπειραθούμε να διερευνήσουμε και να ψηλαφίσουμε τη δική μας ταυτότητα σ’ αυτή τη νέα ευρωπαϊκή γεωγραφία, καθώς και ν’ αναρωτηθούμε για τα εναπομείναντα ή τα νέα «τείχη» και τις «διαχωριστικές γραμμές» μιας εποχής που θεωρητικά ευαγγελίζεται την κατάργησή τους.

 

Το Project αναπτύσσεται μέσα από έρευνα και διαμονή (residency) μιας βασικής καλλιτεχνικής ομάδας του Θ. ΕΝΤΡΟΠΙΑ (Σκηνοθέτης – Δραματουργός, Βοηθός Σκηνοθέτη, VisualArtist, Χορογράφος, οι «Επισκέπτες») σε «διχοτομημένες» περιοχές (Κόσσοβο, Κύπρος, Παλαιστίνη), καθώς και στο Βερολίνο (ως συμβολική και σημαντική αναφορά), όπου συνεργάζονται με ντόπιους καλλιτέχνες (visualartist, περφόρμερ, μουσικούς, τους «Οικοδεσπότες»). Τα εντατικά αυτά εργαστήρια περιλαμβάνουν site-specific καλλιτεχνικές παρεμβάσεις και καταλήγουν σε ένα ανοιχτό για το κοινό παραστατικό γεγονός, μέρος μιας εν εξελίξει διαδικασίας (work-in-progress). Κορύφωση, μετά το τελευταίο εργαστήρι – συνάντηση όλων των συμμετεχόντων καλλιτεχνικών ομάδων στην Αθήνα, η τελική πολύγλωσση, πολυμεσική παράσταση «DE-FENCES» (Μάιος 2010).

Η παράσταση (σ’ αυτήν την πρώτη της μορφή μεταξύ webinstallation και performance) θα παρουσιάζεται ζωντανά στο κοινό της Αθήνας, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο μέσω live-streaming στο διαδίκτυο σε χώρους τέχνης σε Βερολίνο, Λευκωσία, Κόσσοβο, όπου το εκεί κοινό θα μπορεί – μέσα από τις διαδραστικές εγκαταστάσεις που μας προσφέρουν οι Νέες Τεχνολογίες – να «επιδρά» στο ζωντανό θέαμα της Αθήνας. Οι οπτικές αυτές «αντιδράσεις» θα καταγράφονται και θα εμφανίζονται σε ξεχωριστή οθόνη στη σκηνή της Αθήνας, «συνεισφέροντας» μ’ αυτόν τον τρόπο στο όλο θέαμα.

 

Μετά από περαιτέρω επεξεργασία, η παραγωγή «DE-FENCES» θα μετατραπεί σε μια πιο «συμβατική» πολυμεσική παράσταση, εμπλουτισμένη ωστόσο από τα στοιχεία και τις εμπειρίες των προηγούμενων εξελικτικών σταδίων της (η πορεία εργασιών και παρουσιάσεων καταγράφεται σε βίντεο, ώστε να χρησιμοποιείται ως υλικό αναφοράς στις επόμενες φάσεις του project), με πρόθεση να ταξιδέψει σε διάφορα Θέατρα και Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ιούνιος 2010).

ΠPΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ:

 

  • Δ. Όχθη Residency / PublicEvent: 18-25/09/2009 [ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή ομάδα AL-HARAHTheatre (www.alharah.org), με βάση το BeitJalaτης Βηθλεέμ]
  • BερολίνοResidency / PublicEvent: 6-14/11/2009 [ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το ArtCentreTACHELES(www.tacheles.de) στο κέντρο της πόλης]
  • Λευκωσία Residency: 21-27/03/2010 [ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το Χώρο Τέχνης ΣΤΟΑ ΑΙΣΧΥΛΟΥ (http://stoaaeschylou.blogspot.com/)]
  • KόσσoβoResidency: 23-27/04/2010
  • Aθήνα Τελικό Εργαστήριο / Residency: 2-12/05/2010 [με Οικοδεσπότη το Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ]

“DE-FENCES” πρεμιέρα: 13-15/05/2010 [Θέατρο ΔΙΠΥΛΟΝ [Μαύρη Αίθουσα], Καλογήρου Σαμουήλ 2 & Διπύλου, Κεραμεικός]

 

 

«Ο πόλεμος είναι ζήτημα νοημοσύνης και ηλιθιότητας. Μια γενοκτονία είναι ζήτημα του εκφυλισμού της νοημοσύνης. »

 

 

Το Θέατρο ΕΝΤΡΟΠΙΑ παρουσίασε το 2008 την παραγωγή «Genocide» σε μη συμβατικούς θεατρικούς χώρους.

 

Avantpremière

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23/05

21.15 στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

 

ΤΡΙΤΗ 27/05 – ΔΕΥΤΕΡΑ 2/06

21.15 στο αίθριο του ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΕΙΟΥ

 

Πρόκειται για τη Δραματουργική σύνθεση & επεξεργασία κειμένων με θέμα τη σκοτεινή και παράλογη υπόθεση της Γενοκτονίας, εμπνευσμένη από τα δύο συγκλονιστικά βιβλία του Γάλλου δημοσιογράφου της Libération, Jean Hatzfeld, σχετικά με τις σφαγές στην Ρουάντα. Τα βιβλία αποτελούν ταυτόχρονα μελέτη και σπάνιο ντοκουμέντο, με αυθεντικές πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις και εκμυστηρεύσεις των επιζησάντων, αλλά και των δολοφόνων – διωκτών τους.

 

Μέσα στο ρευστό τοπίο των αλλεπάλληλων βιντεοπροβολών, που παραπέμπουν σε προηγούμενες γενοκτονίες και σε σημερινές υφιστάμενες βαρβαρότητες, και των διαδραστικών εγκαταστάσεων σε διαλεκτική σχέση με την ακραία σωματικότητα των ηθοποιών, αυτός ο σύγχρονος Χορός των πέντε περφόρμερ, που διαρκώς εναλλάσσονται σε ρόλους θυτών και θυμάτων, θα ξεδιπλώσει τις ιστορίες του.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη - Δραματουργία - Σκηνοθεσία: Μαρίλλη Μαστραντώνη

Απόδοση: Μαρίλλη Μαστραντώνη, Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη, Θάλεια Γρίβα, Αναστασία Αναστασιάδου

Σκηνικά - Κοστούμια - Video: Εμμανουέλα Βογιατζάκη-Κrukowski 

Μουσική: Ilan Manouach

Κίνηση: Μαρία-Ιωάννα Ξανθάκη

Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς

ΒοηθοίΣκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα, Ισμήνη Χλιόβα-Μπιτζάνη

Βοηθοί Σκηνογράφου: Γιώργος Γιουρέλης, Νίκος Δαλέζιος, Στέλλα Ρωμανού

Βοηθός Παραγωγής: Μαριάννα Μπούρα

SoundEngineer: Αλέξης Γκίκας  

Performers: Άννα Γαρεφαλάκη, Μάκης Κυρλής, Ευγενία Μανωλίκα, Νατάσσα Πασχάλη, Γρηγόρης Σερμπής

Στις βιντεο-εγκαταστάσεις συμμετέχουν: Χριστόφορος Δίκας, Μαρίλλη Μαστραντώνη και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος

Φωτογραφίες: Τάκης Βεκόπουλος

  

Παραγωγή: ΕΝΤΡΟΠΙΑ

 

H ΕΝΤΡΟΠΙΑπαρουσίασε με επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Θέατρο ΧΟΡΟΡΟΕΣ, Αθήνα 2004),την παράσταση «GOGOGO»της Αμερικανίδας Τζουλιάνα Φράνσις. Η παράσταση προσεκλήθη και παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος THESPISστο Κίελοτης Γερμανίας (Νοέμβριος 2004).

 

Η συγγραφέας, επικαιροποιώντας και χρησιμοποιώντας ως μεταφορά τον αρχαιοελληνικό μύθο του Ερυσίχθονος (από τις «Μεταμορφώσεις» του Οβίδιου), ο οποίος λόγω ασεβείας καταδικάστηκε από τη θεά Δήμητρα σε ακόρεστη πείνα και έφτασε στο σημείο να πουλάει την ίδια του την κόρη ώστε να μπορεί να συνεχίζει την ασταμάτητη κατανάλωση τροφής, αναπτύσσει με πρωτότυπο τρόπο το ευαίσθητο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, καθώς και της γενικότερης εκμετάλλευσης και του κατακερματισμού του γυναικείου σώματος από την πορνογραφική του εκδοχή και την εμπορευματοποίησή του ως είδους προς κατανάλωση.

 

Ένας δυνατός μονόλογος πάνω στη βία που όλοι υφιστάμεθα με διάφορους τρόπους από παιδιά με αποτέλεσμα την παραμόρφωσή μας ως ενήλικες, που αναπτύσσεται μέσα από τη σχέση της ηθοποιού με τις βιντεο-εγκαταστάσεις, σε μια σύγχρονη αισθητικά performance, που παντρεύει την Τεχνολογία με το Θέατρο, με ένα δυναμικό εικαστικό περιβάλλον και σε αλληλεπίδραση με το κοινό.

 

Μετάφραση: Αθηνά Παραπονιάρη

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Μαρίλλη Μαστραντώνη

Σκηνικά – Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού

Μουσική Επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος

Φωτισμοί – Video: Γιώργος Γιαννέλης                                                

Στις βιντεο-εγκαταστάσεις συμμετέχουν: Κάτια Γέρου, ΄Eκτωρ Καλούδης, Καλλιρόη Μυριαγκού, Εύα Στυλάντερ, Αλέξανδρος Καμαρινέας και ο σκηνοθέτης Χρήστος Δήμας

Φωτογραφίες: Τάκης Διαμαντόπουλος

 

Παραγωγή: ΕΝΤΡΟΠΙΑ

 

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά email μας!